lauantai 29. toukokuuta 2021

Valemedian etiikkaa: Kaleva syrjii ehdokkaita ja valehtelee siitäKaupallinen media voi vapaasti suosia ja syrjiä ehdokkaita ja puolueita vaalien alla - yksityisinä toimijoina heillä ei yhdenvertaiseen kohteluun ole velvollisuutta. 

Medialta on kuitenkin oikeutettua odottaa rehellisyyttä tämän suhteen: jos julkaisu ryhtyy osapuoleksi vaaleissa syrjimällä tai suosimalla ehdokkaita, tämä olisi syytä sanoa suoraan. Lukijalla on oikeus tietää, lukeeko hän puolueettoman mediaan tuotantoa vai vaaleissa puolensa valinneen julkaisun kampanjointia ja mitä tämä kampanjointi on: ketkä ovat lehden suosiossa ja keitä vastaan kampanjoidaan. Vihervasemmistolainen valtamedia pelaa omaa poliittista peliään, emmekä ryhdy siitä uhriutumaan, että he niin tekevät: "toimittajat" ovat aktivisteja, joten tietysti he käyttävät valtaansa poliittiseen vaikuttamiseen. Meille on tärkeää vain saada mahdollisimman moni lukija tiedostamaan, että he eivät lue journalismia vaan aktivistien mielipidekirjoituksia.

Kaleva ei puolueettomuude etiikkaa ole meidän suhteemme noudattanut, eikä noudata näissäkään vaaleissa: olemme yrittäneet saada tunnuksia Kalevan vaalikoneeseen maaliskuusta saakka - jo reilusti sitä ennen useimmat lehdet olivat lähettäneet vaalikonetunnukset, koska tällöin vaaleja vielä odotettiin huhtikuulle. Kun maaliskuussa kyselimme vaalikonetunnusten perään, toimittaja Antti Ervasti vastasi, että vaalikone avataan ehdokkaille huhtikuussa. Odottelimme tunnuksia, mutta kun niitä ei kuulunut, kyselimme uudelleen niiden perään. Tähän sähköpostiin emme saaneet vastausta lainkaan.

Lopulta vaalikonetunnukset saatiin vasta, kun tavoitimme asiakaspalvelusta henkilön, joka ei ollut toimittaja ja jolle ilmeisesti oli unohdettu kertoa, ettei meille tule vaalikonetunnuksia antaa. Tämä nainen oli ihmeissään siitä, että emme olleet tunnuksia saaneet, ja lähetti ne meille saman tien.

Puuttumisemme Kalevan vaalikoneesta oli jo herättänyt ihmetystä kaupunkilaisissa, ja useat olivatkin ottaneet yhteyttä Kalevaan asiasta. Silloin alkoi päätoimittaja Sanna Keskisen valehtelu. Hän väitti asiasta kysyneille, että emme olisi edes pyytäneet vaalikonetunnuksia, ja että he eivät kaikkia pieniä ryhmiä voi tavoittaa. Ai eivät voi tavoittaa kaupunginvaltuutettua, jonka yhteystiedot löytyvät kaupungin verkkosivuilta, kuten muidenkin valtuutettujen, ja jonka puhelinnumerokin Kalevassa tiedetään - sieltä kun on aiemmin soiteltu joidenkin lehtijuttujen tiimoilta?Kun julkaisin Twitterissä todisteet siitä, että vaalikonetunnuksia on kyselty, Keskinen vastasi väittämällä, että en olisi julkaissut koko keskusteluketjua. Koko ketjun olin julkaissut, ja totesin Keskiselle, että mikäli hän väittää minun valehtelevan, hän voi hyvin vain julkaista kuvakaappauksen, joka todistaa, että heidän suunnastaan on tiedusteluihimme vastattu. Eipä tullut todisteita Keskiseltä, koska julkaisemani ketju todellakin oli koko viestiketju, vaan siitä alkoi täysi radiohiljaisuus, joka jatkuu edelleen, vaikka asiasta ovat monet kyselleet. Alla se kyseinen ketju. Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla.


Päätoimittaja Keskisestä on syytä tietää, että hän ei poliittisia kantojaan piilottele. 

Hän liputtaa somessa hyvin avoimesti vihervasemmiston puolesta, ja erään Junes Lokkaa koskevan valeuutisen julkaisua hän oikeutti Twitterissä sanomalla melko suoraan, että pyrkii lyömään kiilaa Lokan ja perussuomalaisten väliin ja näin hajottamaan kansallismielisten rivejä. 

Kun vihreiden Latekoe Lawson Hellu sai viime syksynä raivokohtauksen valtuuston kokouksessa ja kutsui Junesta "perkeleen siaksi" joka "pitää lopettaa", Sanna julkaisi kokouksesta kirjoituksen, jossa väitettiin Juneksen solvanneen muita valtuutettuja kokouksessa, vaikka solvaaja oli vain Latekoe, ja muutoinkin häiriköinti tuli vain vihreiden eli Lawson Hellun ja Satu Haapasen taholta siihen malliin, että lopulta puheenjohtajan oli mykistettävä heidän mikrofoninsa. Tätä valeuutista Keskinen perusteli sanomalla, että Junes "kyseenalaisti muiden valtuutettujen ihmisyyden" kokouksessa tietysti tarkentamatta mitenkään, miten hän sen muka teki. Keskustelun löydät tästä klikkaamalla.

Kalevalla on pitkä historia ASYL-vastaisen uutisoinnin kanssa, ja eräässä tapauksessa valeuutisointi meni niin pitkälle, että toimituksessa tajuttiin, että nyt saattaa tulla jo oikeusjuttu, ja sitten meidät kutsuttiin pullakahveille Kalevan toimitukseen "sovittelemaan" asiaa. Menimme paikalle ihan vain nähdäksemme tuolloisen päätoimittajan Kyösti Karvosen matelevan ja mielistelevän, mutta mihinkään sovitteluihin emme ryhtyneet. Meitä ei neuvottelut vihollisen kanssa kiinnosta: he pelaavat omaa peliään, me ajamme kansallismielistä asiaa, ja sillä hyvä.

Tuossa tapauksessa oli kyse uutisesta, jossa annettiin ymmärtää Juneksen lähettäneen tappouhkauksen Petteri Orvolle. Joku oli lähettänyt uhkauksen allekirjoituksella "Julus Lokka", joten Junekselle tehtiin laite-etsintä ja kuulustelu, mutta poliisi vapautti hänet epäilyistä jo samana päivänä todettuaan, ettei Junes liity mitenkään lähetettyihin uhkauksiin. Kun Junes pyysi oikaisua valeuutiseen, päätoimittaja Karvonen sai täysimittaisen raivarin ja sanoi, että ei aio oikaista valeuutista, koska Junes on "kirjoittanut Kalevasta kaikkea paskaa Facebookiin" ja koska ei pidä Juneksen "toimintatavasta". 

Eli harkinta valeuutisen oikaisusta ei liittynyt mitenkään journalistisiin perusteisiin vaan ainoastaan kaunaan Junesta vastaan. 

Kun julkaisimme puhelutallenteen Youtubessa, Karvonen tajusi, mitä oli tullut paljastettua, ja sitten ääni muuttui kellossa ja tuli oikein ystävällinen kutsu pullakahveille. Koska vihervasemmisto on hankkinut Youtube-kanaviamme suljetuksi tehtailemalla massoittain perusteettomia ilmiantoja, tallennetta ei enää Youtubessa ole, mutta onneksi MV-lehti oli tallentanut sen, joten nauhan voi kuunnella täältä.

Näitä tapauksia on Kalevan kanssa ollut lukemattomia. Saimme v. 2019 nostettua sen kansainväliseksi keskustelunaiheeksi, miten raiskausten ennaltaehkäisyyn annetut valtion rahat haaskattiin Turvallinen Oulu -hankkeeseen, jonka sisällössä ei ole mitään, minkä voisi odottaa raiskauksia estävän, vaan ainoastaan lasten seksualisointia ja LGBT-propagandaa: yläasteikäisten pakottamista pornosanaston selittämiseen luokan edessä, "anaalinuolemissuojan" valmistuksen opettamista ja glitter-pimppien askartelua. Kalevassa suututtiin siitä, että vihervasemmistolaisten aatetoverien hankkeesta tuli maailmanlaajuisen pilkan ja suuttumuksen kohde, joten toimituksessa ryhdyttiin vastahyökkäykseen ja väitettiin, että ASYL:in varavaltuutettu Tiina Wiik on levittänyt "vääristeltyä tietoa" hankkeesta. 

Tämä on yksinkertaisesti vale. Kaikki julkaisemani materiaali on suoraan hankkeen omilta sivuilta otettua, ja striimeillämme olemme käyneet hankkeen kohta kohdalta läpi. Se on meidän poliittista työtämme valtuustosalin ulkopuolella: tehdä parhaamme sen eteen, että kaupunkilaiset tietävät, mitä heidän kaupungissaan tehdään. Varsinkin puhuttaessa niin vakavasta asiasta kuin Oulun raiskauskriisistä, on poliitikoilla ja virkamiehillä vastuu ryhtyä asianmukaisiin toimiin kaupungin turvallisuuden palauttamiseksi ja uhriksi joutuneiden tukemiseksi, ei läimäistä kaupunkilaisia kasvoille vetämällä raiskauskriisi vitsiksi TikTok-tansseilla ja Seksisana-Alias-peleillä. Kaleva kieltäytyi oikaisemasta juttuaan, eikä pyytänyt meiltä kommentteja asiaan, vaikka meitä vastaan syytöksiä esitettiin.

Summa summarum, Kaleva on taas samalla asialla kuin aina: tekemässä vaalityötä ASYLiä vastaan. Ja tehköön niin. Jo aiemmat räikeät valeuutiset ovat rapauttaneet heidän uskottavuuttaan ja vieneet heiltä tilaajia, ja jos he päättävät valemediana jatkaa, niin jatkuu myös heidän roskajulkaisunsa näivettyminen. Samalla yhä useamman silmät aukeavat sen suhteen, kuinka epärehellinen valtamedia on. 

Meidän silmissämme valtamedian ja muun vihervasemmiston mustamaalauskampanja on vain hyvä merkki. Mustamaalauksen yltyminen kertoo todellisesta pelosta meidän vaalimenestyksestämme. Eivät he vaivautuisi, jos he eivät meitä uhkana pitäisi. Se, että heidän on jatkuvasti valehdeltava meistä, osoittaa myös perustavanlaatuisen eron meidän ja vihervasemmiston välillä: me pyrimme tuomaan esille sen, mitä vihervasemmisto tekee, kuten vaikkapa Turvallinen Oulu -hankkeen suhteen. 

Meidän tarvitsee vain kertoa totuus siitä, mitä vastustajamme sanovat ja tekevät, ja se riittää. Heidän taas on valehdeltava meistä löytääkseen edes jotain mahdollisuutta sabotoida työtämme ja vahingoittaa mainettamme. Totuus on meidän puolellamme, ja me voimme nukkua yömme hyvin tietäen, että olemme rehellisesti toimineet.

4 kommenttia:

  1. Jos asiat ovat noin yksinkertaisen selviä, Mistä syystä ette ole valittaneet Kalevan toiminnasta JSN:n?

    VastaaPoista
  2. Buy "Titan Genesis" - Titanium Darts
    Buy "Titan Genesis" at TITIAN titanium chords ART.com. Order today and get free shipping on titanium tv alternative many items ✓ Tested & working. Rating: 5 · ‎2 ford focus titanium hatchback reviews titanium bars · ‎$8.99 is titanium a metal · ‎In stock

    VastaaPoista